Toplotne črpalke za ekstremno nizke temperature

Toplotne črpalke za ekstremno nizke temperature

Toplotne črpalke se najbolje obnesejo v zmernih podnebnih pasovih, seveda izstopajo predvsem tam, kjer so zime dokaj mile in je možno tudi v najhladnejših dneh iz različnih virov v okolju pridobiti dovolj energije za ogrevanje stanovanjskih in drugih prostorov. Zahtevnejši uporabniki pa nimajo takšnega luksuza, odlično delovanje toplotne črpalke pričakujejo tudi v bistveno manj ugodnem okolju, tudi pri konstantnih temperaturah pod -20 stopinj Celzija. Na voljo so različne rešitve.

Zmogljive toplotne črpalke

Ena možnost je zelo zmogljiva toplotna črpalka. Panasonic T CAP je ena izmed takšnih, saj omogoča učinkovito delovanje tudi pri zelo nizkih temperaturah. Toplotna črpalka Panasonic T CAP se uspešno sooča s temperaturami pod lediščem, saj zmore ohranjati nazivno zmogljivost pri -7 stopinjah Celzija, v dobro zasnovanem sistemu pa odlično deluje vse do temperatur -20 stopinj Celzija. S tem lahko zadosti tudi potrebam zahtevnih uporabnikov, ki nočejo sklepati kompromisov in želijo uživati v popolnem udobju in varčnem ogrevanju tudi v najhladnejših zimskih dneh. Toplotna črpalka Panasonic T CAP je ena izmed naprav, ki ciljajo prav na ta segment kupcev, ponudba pa je seveda še veliko širša.

Hibridna toplotna črpalka

Vsaka toplotna črpalka se lahko zelo dobro obnese tudi pri nižjih temperaturah, če v sistem vključimo še kakšno dodatno opcijo ogrevanja. Takšno rešitev ponuja hibridna toplotna črpalka, ki je namenjena uporabi v zahtevnejšem okolju. Omogoča namreč uporabo dveh toplotnih virov, tako da lahko v celoti izkoristimo prednosti različnih tehnologij. V času, ko lahko toplotna črpalka sama opravlja svoje delo, bodo uporabniki veseli varčnega in učinkovitega ogrevanja, v zelo mrzlih dneh pa ponuja hibridna toplotna črpalka alternativno ogrevanje, ki prepriča s svojo zmogljivostjo in zanesljivostjo ter prostore brez težav ogreva tudi pri ekstremno nizkih temperaturah. Običajno ponuja hibridna toplotna črpalka še plinsko ogrevanje, so pa na voljo raznoliki sistemi, ki jih je možno dobro izkoristiti.