Tudi žensko gorsko kolo si zasluži posebne pozornosti

Tudi žensko gorsko kolo si zasluži posebne pozornosti

Pri izbiri kolesa smo pozorni na razne podatke in lastnosti, predvsem pa se vprašamo po osnovnih odlikah in prednostih, ki jih imajo izbrani modeli v primerjavi z alternativami. Včasih pa preprosto spregledamo nekatere velike razlike, na katere bi morali biti bolj pozorni – na primer razlike med kolesi za moške in ženske. 

Ta kategorizacija ni vedno povsem posrečena, ravno zato se pogosto zgodi, da izberemo recimo žensko gorsko kolo, ki v resnici ni kaj dosti drugačno od moških modelov. To ni nujno velik problem, saj lahko tudi ženske brez težav uporabljajo moško kolo in obratno, a seveda je v vsakem primeru bolje imeti izvrstno kolo prav za nas.

Zato imajo moška in ženska kolesa določene prilagoditve, ki jih moramo poznati. Na prvi pogled morda ne bomo opazili velikih razlik, zato je možno, da se bomo pri izbiri prehitro posvetili primerjavi kakšnih drugih, manj relevantnih podatkov. Če že v izhodišču iščemo žensko gorsko kolo, bomo dobili veliko bolj primerne modele, s katerimi bomo v končni fazi bolj zadovoljni.

Kakšne prilagoditve ima žensko gorsko kolo?

Običajno privzamemo, da je moško gorsko kolo osnova, na podlagi katere se pripravljajo ženski modeli. Moška kolesa tako veljajo za univerzalna, ženska pa se uvrščajo v posebno kategorijo. Smiselnost takšnega ločevanja je sicer vprašljiva, vsekakor pa obstajajo razlike, na katere je treba opomniti.

Nekatere posebnosti, ki jih ima žensko gorsko kolo, bomo morda prepoznali že na prvi pogled

Predvsem se žensko gorsko kolo od moškega loči po zasnovi okvira. Žensko kolo bomo prepoznali po drugačnem dizajnu prečne gredi. Pri moških ima okvir kolesa ravne oblike pod usklajenimi koti, na ta način izgleda kolo nekoliko dolgočasno, a je bolj stabilno, preprosto za izdelavo in nima kakšnih izrazitih šibkih točk. 

Je pa okvir v tem primeru precej visok. Za ženske se zato pripravljajo kolesa z nižjimi okviri, kar omogoča prilagojena prečna gred – ta je lahko nameščena pod kotom, da se od krmila proti sedežu spušča, lahko pa je ukrivljena, da imamo še več prostora. Tako se bodo na kolo enostavno podale tudi ženske, ki imajo načeloma manjšo postavo. Izvorno naj bi bila ta prilagoditev namenjena predvsem temu, da so ženske na kolo lahko sedle v dolgih krilih.

Okvir ženskega kolesa ima še nekatere posebnosti. Lahko je fizično manjši in krajši, tako je na kolesu lažje udobno sedeti. Pomembna prilagoditev je krajša razdalja do krmila, kar pomeni, da je možno na kolesu vzdrževati pokončno držo tudi za ženske, ki imajo nekoliko krajše roke. Na ženskih kolesih najdemo nekoliko večje in bolj udobne sedeže, lahko pa tudi druge prilagoditve, poleg osnovnih lastnosti, kot je manjša velikost. 

Tudi žensko gorsko kolo dobimo v različnih variantah

Glede na to, da je priljubljenost kolesarjenja pri nas v stalnem porastu, ni čudno, da se tudi vedno več žensk zanima za dobra kolesa. To je lahko problem, če težko dobimo pravo ponudbo. A na srečo bomo tudi žensko gorsko kolo brez večjih težav dobili v kolesarskih trgovinah, ki imajo razgibano selekcijo izvrstnih modelov za vse mogoče kupce.

Med ženskimi kolesi tako najdemo tudi specializirane modele za posebne interese. Največ variacije dobimo pri gorskih kolesih, čeprav so seveda na voljo tudi cestna, mestna in druga kolesa. Med gorskimi kolesi izstopajo recimo modeli za downhill, ti so zelo atraktivni predvsem za tiste, ki se želijo s kolesarjenjem bolj resno ukvarjati in jih mikajo vrtoglavi spusti po bolj ali manj urejenih progah v naravi. 

Za kolesarske izlete na razgibanem terenu je lahko dobra izbira gravel kolo, tudi to je v zadnjih letih pravi hit, saj nam odpira največ možnosti pri vsakdanji uporabi. Seveda pa se še vedno dobro prodajajo tudi klasična gorska kolesa in vsestranska kolesa za tiste, ki želijo imeti popolno svobodo pri vožnji po naravnih poteh.

Tudi žensko gorsko kolo je lahko dobro pripravljeno na vrtoglave spuste po razgibanem terenu

Za žensko gorsko kolo dobimo veliko dodatne opreme

Poleg samih koles bo imela kolesarska trgovina gotovo v ponudbi tudi izbor nujne dodatne opreme. Novo žensko gorsko kolo prinaša vso nujno opremo, a zelo priporočljivi so tudi kakšni dodatki. Pa ne le za kolo, temveč tudi za kolesarje. 

Predvsem bomo potrebovali dobro opremo za downhill in druge vragolije, pri katerih je pametno uporabljati zaščitno opremo. Na kolesu v vsakem primeru potrebujemo čelado, včasih pa tudi rokavice in dodatne ščitnike. Vedno bomo potrebovali primerna kolesarska oblačila, ki jih lahko dobimo v kolesarski trgovini, pa tudi v ponudbi športnih oblačil v drugih prodajalnah. 

Dobro založena kolesarska trgovina ponuja še vrsto drugih izdelkov, recimo opremo za vzdrževanje in čiščenje koles. Gotovo želimo za žensko gorsko kolo dobro skrbeti, da bomo z njim povsem zadovoljni, sploh če nameravamo kolesariti tudi po bolj razgibanem terenu. Za to izberemo dobro gravel kolo, a na pot se ne bomo odpravili brez priročnega kompleta nujnega orodja, lahko vzamemo s seboj tudi kakšno rezervno zračnico.

V dobri kolesarski trgovini bomo dobili prav vse, kar bi utegnili potrebovati za svoje žensko gorsko kolo. Poleg tega nam strokovnjaki lahko pomagajo pri izbiri in nakupu, pogosto nudijo tudi servis in druge koristne storitve.