Ustvarjalni izdelki iz lepljenega lesa

Ustvarjalni izdelki iz lepljenega lesa

Les že dolgo velja kot nezamenljiv, unikaten material. S svojo toplino, tipično strukturo in prepletanjem letnic ter grč lahko ustvarja zelo zanimivo kuliso, ki je primerna tako za grobo obdelavo večjih izdelkov, kot tudi za fino ustvarjanje in umetelno izdelana pohištva. Z lepljenjem različnih vrst lesa se lahko ustvari neverjetne, unikatne izdelke, zato se lepljen les prodaja kot po tekočem traku.

Za lepljen les prodaja ne predstavlja nikakršnega problema, saj se najde vedno več mizarjev, ki iz različnih vrst lesa ustvarjajo svoje stvaritve. Zaradi prilagodljivosti so namreč lesena pohištva eden izmed materialov, ki so najbolj primerna za unikatno izdelavo po meri in željah kupcev. Lepljen les prodaja pri nas kar nekaj večjih lesarskih podjetij, ki nam bodo rade volje izdelala tudi lepljenec po meri. Enoten postopek lepljenja omogoča, da lahko med seboj brez težav lepimo tudi lese različnih vrst, s čimer ustvarimo barvno prepletanje, ki poživi vsak kos pohištva. 

Postopek lepljenja lesa za enostavne lesne plošče iz vzporednih delov poteka po naslednjih stopnjah. Najprej se odbere primerne kose lesa, ki jih hočemo uporabiti, pri čemer lahko uporabimo tudi različne vrste lesa. Za bolj zanimiv lepljen les prodaja nikakor ne izostane. Izbrane kose je potrebno nato dimenzijsko prilagoditi, da ustrezajo velikosti, primerni za v prešo. Sem spada tudi fino brušenje, ki je potrebno zato, da se kosi lesa res do potankosti prilegajo eden z drugim v določenem vrstnem redu. Končno se kose lesa po stičnih ploskvah namaže s posebno močnim lepilom, vstavi v prešo za les in močno zatisne. Lepljen les, prodaja katerega se načrtuje v prihodnosti, mora nato stati dovolj časa, da se lepilo popolnoma strdi. 

Po tem, ko lepljen les vzamemo iz kalupa, je potrebno preveriti, če je vse v redu in ga dodatno površinsko obdelati, da ustreza izbranim dimenzijam. Končno se lepljen les prodaja.