Vaje za učinkovito učenje

Prej ali slej bo treba sesti v šolske klopi in začeti sprejemati obsežno vsebino, ki jo predpisujejo učni načrti za osnovno šolo. To pomeni, da se bo treba učiti – problem pa je v tem, da se otroci najprej ne naučijo, kako se pravzaprav učiti. Vsak ima svoje ideje o tem, kako se mora učiti, pametno pa je temu procesu nameniti nekaj več pozornosti. Smiselno je učenje tudi uriti in utrjevati, za to obstajajo razne vaje in tehnike pomnjenja, ki se odlično obnesejo.

Programi za razvoj miselnih spretnosti

Vaje za učinkovito učenje vključujejo nekateri programi, ki spodbujajo razvoj otrokovih miselnih spretnosti. To so recimo brainobrain vaje, namenjene predvsem utrjevanju spomina in urjenju mentalne aritmetike. Primerne so za otroke različnih starosti, če so vključene v širši program pa so lahko zelo atraktivna možnost obšolskega izobraževanja. Brainobrain vaje so pravzaprav primerne že za predšolske otroke, ki se pripravljajo na vstop v šolo – ravno tem malčkom bodo takšne vaje najbolj koristile, saj nikoli ni prezgodaj, da začnemo spodbujati razvoj otrokovih možganov. Ravno v tem obdobju lahko ugotovimo, katere tehnike pomnjenja otroku najbolj odgovarjajo, s tem pa pripravimo temelje za učinkovito učenje v šoli.

Brainobrain vaje pa vključujejo tudi čisto konkretne naloge, ki služijo utrjevanju ključnih miselnih spretnosti, ki jih bo otrok potreboval pri šolskem delu. Program je za nekoliko starejše otroke oblikovan tako, da posnema šolsko delo in zelo koristi na tem področju. Veliko pozornosti usmerja predvsem na tehnike pomnjenja in na strategije učenja, predvsem na uporabo različnih načinov za sprejemanje in obdelavo informacij. Nikoli ni prezgodaj, da začnemo utrjevati te spretnosti, še posebej če se odločimo za strokovno oblikovan in voden program.

Vaje za učinkovito učenje so neprecenljive, če želimo zagotoviti uspešno opravljanje šolskih obveznosti in drugih nalog v kasnejšem življenju. Zelo zgodaj lahko postavimo temelje, ki bodo na dolgi rok obrodili bogate sadove.