Vozniški izpit je nujnost v današnjem času

Saj vsi vemo, da je precej enostavno potovanje po mesti, četudi nimamo opravljenega vozniškega izpita, vendar čim želimo iti na pot kam dalj, ob vikendih ali pozno zvečer ali zelo zgodaj zjutraj, bomo kaj kmalu ugotovili, da je vozniški izpit zares nujno potreben.

Da pa lahko vozniški izpit sploh opravljamo je najprej potrebno urediti nekaj stvari. Najprej moramo uspešno opraviti zdravniški pregled, torej dobiti strokovno mnenje, da smo sposobni vožnje in da se bomo lahko znašli v prometu kot varni udeleženci, ki ne bomo ob tem morali trpeti še fizičnih zadržkov. Po tem moramo opraviti teoretično šolo vožnje ter narediti izpit iz cestno prometnih predpisov ali na kratko CPP, kar nam omogoča, da se prijavimo na opravljanje voženj z inštruktorjem.

Preden pa lahko dokončno sedete v avto morate opraviti še izpit iz prve pomoči, ki vsakemu bodočemu vozniku da potrebno znanje za posredovanje v kritičnih situacijah. Vse kar preostane je to, da opravimo vse potrebne vožnje, se prijavimo na vozniški izpit in to je to. Pa je res to konec?

Veliko ljudi pozabi na poligon varne vožnje

Ni dovolj, da opravimo vozniški izpit! V času, ko smo še proglašeni za mladega voznika moramo uspešno prestati tudi poligon varne vožnje, ki ni toliko namenjen preverjanju teoretičnega znanja, ampak nam na varen način da vpogled v nevarne situacije na cesti. Poligon varne vožnje nam omogoča, da se na varen način srečamo s stvarmi kot so zdrs zaradi mokre cestne površine, nepredvidljive ovire na cesti in varno ustavljanje na omočeni vozni površini. Večina voznikov na poligonu varne vožnje dobi občutek za to, kako se odzvati, ko pridejo v potencialno nevarno situacijo. Ob tem, ko to doživljamo, pa nas spremlja izkušeni inštruktor, ki poskrbi, da ne pride do nesreče ali poškodb voznika ali avtomobila na cestišču.