Vrhunska oprema za vrhunsko projekcijo

Vrhunska oprema za vrhunsko projekcijo

Projekcijska oprema je v mnogih primerih ključnega pomena za uspešno izvedbo raznih dogodkov. Je pa veliko odvisno od okoliščin in dejanskih potreb. Pogosto preprosto ni treba posegati po opremi višjega kakovostnega razreda, temveč zadošča že običajen projektor in navadno platno ali pa celo zgolj ravna enobarvna površina. V drugih situacijah pa vsekakor pridejo do izraza lastnosti, ki odlikujejo dražje in zmogljivejše naprave s tega področja.

Kinoprojektor za filmofile

Med najzahtevnejše uporabnike projekcijske opreme se gotovo uvrščajo tisti, ki se radi prepuščajo luksuzu pri ogledu raznih filmskih uspešnic. Glede na to, da so sodobni filmi snemani v vse višjih ločljivostih in z uporabo mnogih naprednih tehnoloških domislic, mora temu napredku kakopak slediti tudi uporabljen projektor. Treba bo izbrati izdelek višjega kakovostnega razreda, ki bo lahko zagotovil izkušnjo, kakršna je bila predvidena pri snemanju filma.

Sodoben kinoprojektor za splošno rabo mora imeti gotovo vsaj polno HD ločljivost, torej 1920 x 1080 slikovnih pik. Veliko filmov je na voljo prav v tem standardu, zato je izbira za večino povsem sprejemljiva. Če pa gledamo v prihodnost, je vsekakor bolje izbrati kinoprojektor, ki omogoča projekcijo v 4K ločljivosti. Ta namreč počasi postaja novi standard, v 4K ločljivosti pa so že na voljo mnogi novi filmi.

Za druge potrebe

Tudi projektor za nekatere druge potrebe mora zagotavljati vrhunsko sliko. Posebej pridejo do izraza takšne naprave v primeru, da moramo pripraviti večjo projekcijo, na primer pri kakšnih večjih dogodkih. Površina slike predstavlja velik izziv, kateremu lahko odgovori le primerna oprema.

Enako velja za projekcije v slabših svetlobnih pogojih. Praktično vsak projektor se bo dokaj dobro obnesel pri projiciranju v popolni temi ali ustrezno zatemnjenem prostoru. A če okoliščin ne moremo nadzirati in moramo projicirati tudi pri svetlobi, se najbolje izkažejo projektorji z visoko svetilnostjo. Ta lastnost je sicer splošno zaželena in koristi tudi pri drugih vrstah uporabe.