Vrtnarska opravila med rastno sezono

Vrtnarska opravila med rastno sezono

Spomladi se narava prebudi. Takoj, ko začne sonce sijati z malo večjo močjo in se zemlja segreje, začnejo rastline odganjati na vso moč. Za vrtnarje je takrat čas za začetek sezone, saj je večina vrtnarskih opravil vezanih na čas rastne sezone in vsak zamujen dan lahko pomeni izgubljen prihodek ali otežitev dela v prihodnje. Prva vrtnarska opravila predstavljajo obrezovanje sadnega drevja, okrasnega grmičevja in živih mej. Poleg tega pa se skupaj s tovrstnimi deli opravi še čiščenje okolice, odstranjevanje odmrlega plevela in drugega rastja, ki je pozno jeseni še odganjalo. 

Za striženje živih mej se največ uporabljajo škarje za živo mejo. Z njimi je delo zelo enostavno, kljub temu pa za večja obrezovanja vrtnarji potrebujejo dobršno mero fizične kondicije in moči ter občutek za delo s škarjami. Zato so škarje za živo mejo zelo uporabne tudi za oblikovanje krošenj okrasnega grmičevja, saj brez težav strižejo tudi do 3 cm debele veje. Poleg navadnih škarij, ki so zelo podobne motorni žagi, se veliko uporabljajo tudi škarje za živo mejo s podaljškom, ki omogoča striženje višje ležečih predelov živih mej ali krošenj grmovnic. Lahko jih kupite v bolje založeli spletni trgovini, npr. tukaj: https://www.lopa.si/skarje-za-zivo-mejo/

Čiščenje okolice, ki je zaraščena s starim plevelom, pa se po navadi vrši s kosilnico nitkarico, ki ji strokovno rečemo motorna kosa. Motorne kose imajo vsestransko uporabnost, ker se mnoge da opremiti z nastavki za drugo vrsto opravil. Tako lahko motorna kosa sprejme priklop nastavka škarij za živo mejo in omogoči uporabnost teleskopskih škarij, brez da bi jih rabili posebej kupiti. Poleg škarij za živo mejo obstaja še široka paleta izdelkov, ki so primerni za namestitev. Omenimo le še puhalnik za listje in verižni nastavek za pripravo podaljšane motorne žage, ki sta med najbolj pogostimi. Zato je motorna kosa eno najbolj vsestranskih vrtnarskih orodij, ki jih vrtnarji uporabljajo pri svojem delu med glavno sezono.