Vzdrževanje viličarjev z motornim pogonskim sklopom

Viličarji spadajo med težjo mehanizacijo, ki je danes prilagojena slehernemu tipu operacij, ki si jih lahko zamislimo. Zato se lahko danes dobi viličarje zelo raznolikih velikosti in oblik, ki imajo tudi posebne funkcije. Od malih ročnih paletnih viličarjev, ki imajo včasih tudi električni pogon za lažje premike, lahko kaj hitro pridemo do velikih terenskih viličarjev za zunanjo uporabo, ki lahko premikajo tudi po nekaj ton težka bremena in jih dvigujejo na višine preko 5 m. 

Terenski viličar je izraz, ki označuje viličarje za delo na terenu. Med njih spadajo tako večji viličarji klasične funkcije, ki se veliko uporabljajo za prekladanje lesa in gradbenih materialov, kot tudi ogromni viličarji tipa pajek, ki pa se več uporabljajo za višinska dela z dvigovanjem ljudi v ograjenih ploščadih. Vsekakor pa je tudi veliki terenski viličar primeren za dvigovanje težjih bremen. Stranske hidravlične noge, ki se raztegnejo širše od koloteka viličarja, omogočajo dodatno stabilnost v primeru težjih bremen, zlasti pa se z njimi da uravnati stroj v vodoravno stanje tudi na področjih, ki visijo oziroma so na klancu. Servis viličarja za zunanjo uporabo mora biti opravljen redno in po predpisih, saj se le tako lahko doseže dolgo življenjsko dobo, ki je specificirana v proizvajalčevi deklaraciji stroja za delo.

Tudi terenski viličar ni imun na napake ali mehanske zlome, in to kljub temu, da je zasnovan še bolj robustno, kot sort viličarjev za notranje delo. Zato mora vsak servis viličarja poleg zamenjave obrabljenih delov vsebovati tudi pregled sklopov, ki se po navadi ne kvarijo pogosto. Le tako se lahko zagotovi brezskrbno delovanje brez nevarnosti za katastrofalen zlom dvižnega sklopa, ki je lahko v primeru dvigovanja težjih bremen zelo nevaren. Ravno zaradi naštetih razlogov se priporoča, da servis viličarja terenskega tipa opravi certificirana služba za servis, pri kateri bodo delo opravili najhitreje.