Zakaj je včasih potrebno puljenje zoba?

Zakaj je včasih potrebno puljenje zoba?

Kot vsi vemo, je puljenje zoba, še posebej stalnega in takega, ki ni niti malo sproščen od dlesni, precej mukotrpna naloga, ki vzame še iz najmočnejših in najbolj trpežnih sapo, saj je to lahko nekaj precej bolečega in nič kaj prijetnega. Za vse tiste, ki se soočajo s tem, da bo potrebno puljenje zoba, pa verjetno tudi točno vedo, zakaj je do tega moralo priti, saj načeloma zobozdravniki precej neradi izvedejo puljenje zoba, če to ni absolutno nujno potrebno. 

Za vse tiste, pri katerih pride do tega posega zaradi pomanjkljive ustne higiene je najbolj pomembno, da potem, ko je njihov problem rešen, se pravi je bolečina odpravljena, ne nehajo s temeljito ustno higieno, saj je to edini način, da lahko zares na dolgi rok poskrbite, za kar se da zdravo ustno votlino in si prikrajšate še kakšno puljenje zoba, ki bi sicer lahko sledilo.

Včasih pa za puljenje nismo prav nič sami krivi, saj na primer pride do tega, da je zob poškodovan od znotraj zaradi razlogov, ki niso direktno povezani z ustno higieno. V takem primeru, je pogosto ,da se zob, še posebej, če je tak, ki je na vidnem mestu v sprednjem delu čeljusti, nadomesti s tem, da se naredijo zobni vsadki.

Včasih so bili zobni vsadki precej resen poseg v čeljust, vendar z novimi metodami in naprednimi pripomočki postajajo zobni vsadki ne le bolj pogosti, vendar tudi precej manj stresni in zahtevni za bolnike, saj je okrevanje hitrejše in lažje, prav tako pa je proces zaradi tega manj obremenjujoč za kirurge. Zobni vsadki pa se lahko namestijo le, če je čeljust zdrava in če je to odrasla oseba, ki ima popolnoma oblikovano čeljust, saj v nasprotnem primeru lahko pride do preoblikovanja in zaradi tega nerodne pozicije, ki jo lahko zavzamejo zobni vsadki.